icon-arrow-right icon-play icon-close
HomeProjectsUCL CAVE Research Laboratory

UCL CAVE Research Laboratory

Dagenham

VolkerFitzpatrick to design and build a new Clean Active Ventilation Environments (CAVE) laboratory.

The facility will include a large reconfigurable area for experiments, as well as observation and preparation spaces. Researchers will use the reconfigurable space to simulate public environments – such as a doctor’s / dentist’s surgery or hospital waiting room – and investigate people’s behaviour, air quality, and virus transmission within them.

  • Construction includes pad foundations, ground-bearing slab, structural steel frame and bespoke kingspan and corten cladding
  • Internal thermal walling to lab area will be provided
  • Two-storey office space for control and preparation rooms, including plant rooms and staff facilities
  • Roof-level plant area
  • BREEAM Excellent.

The CAVE facility complements UCL’s adjacent Person Environment Activity Research Laboratory (PEARL), which was also delivered by VolkerFitzpatrick.

Facts and figures

  • Client
    UCL
  • Value
    £6.2 million
  • Duration
    40 weeks
  • Project categories
    Building
+