HomeProjectsUEL Library, Stratford

UEL Library, Stratford

This is a design and build project providing a new library facility on University of East London's campus in Stratford, East London.

The building consists of three floors and is RC (reinforced concrete) framed with brick and glazed facades. The aluminium windows and feature laminated timber curtain walling panels are completely bespoke to this project. Photo voltaic panels supported on a steel frame cover the majority of the roof area and form a major part of the renewable energy strategy, green roof areas will encourage bio-diversity as well as reducing the amount of rainwater run-off. Rainwater harvesting is used to provide water for toilet flushing.

Internally the building is mechanically ventilated and has high quality fair faced concrete finishes and exposed concrete ceilings. These were constructed using a specific shuttering layout, to fit in with the reflected ceiling plans, so they act as thermal mass with raised flooring which provides a plenum for the heating and cooling strategy. The building achieved a BREEAM rating of ‘Excellent'.

A feature helical staircase provides the main pedestrian circulation route to the upper floors. This staircase has high quality fair faced concrete finishes on the inside with a domed glass skylight at roof level. The hardwood timber cladding on the room side of this staircase compliments the ventilated timber panelling at each floor level around the stunning central atrium.

The large atrium acts as the main focal point inside the building, open at each floor level and has a large glazed roof supported by laminated timber beams which will allow daylight to not only enhance the user experience, but provide natural light to the internal bamboo garden at ground floor level too.

The library provides silent reader and group study areas, collaborative working and video editing spaces with book storage via both static and mobile shelving units.

External works comprised hard and soft landscaping to enhance the courtyard space.

Facts and figures

  • Client
    University of East London
  • Value
    £9.5m
  • Duration
    52 weeks
  • Project categories
    Building

Related News

More news

Energy efficient library built by VolkerFitzpatrick wins CIBSE award

A library building in Stratford, built by VolkerFitzpatrick for the University of East London (UEL) has won the CIBSE...

+